sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Burgundinpataa


Muistan sanoneeni täällä, että keväällä ei tee juurikaan mieli raskaita liharuokia eikä lämpimiä patoja, mutta nyt oli kuitenkin pakko saada mehevää Burgundinpataa päivälliseksi. Pataan tuli ehkä himo siksikin, että pakkasessa möllötti kimpale sitä ihanaa Angus-härkää. Jauhelihat on jo melkein tuhottu ja nyt pistettiin paloiksi sisäpaisti. Pataruuat ovat mainioita viikonloppuruokia, silloin on usein aikaa kokata kaikessa rauhassa ja ruokaa riittää usein seuraavan päivän lounaaksikin- ja pataruuathan yleensä vaan paranevat ja maistuvat vieläkin paremmalta seuraavana päivänä.

Säät ovat olleet välillä ihanan keväisiä ja välillä taas kammottavat syksyisiä…..säästä huolimatta ollaan tarvottu minimiehen kanssa välillä pidempiä ja välillä lyhyempiä lenkkejä. Olin mukana Kuntoa kansalle- askelkisassa ja tavoitteena oli taivaltaa vähintään 10 000 päivässä. Kokonaissaldo 65 päivän ajalta oli omalta osaltani 914 197 askelta. Tämä pitää sisällään sekä kävelyt, juoksulenkit ja muut urheilut. Yhteenvetona voinen todeta että tällä hetkellä liikunta on enimmäkseen kävelyä ja vaunulenkkejä- kunhan elämä tästä vähän rauhoittuu pääsen toivon mukaan taas jumppailemaan, joogaamaan, pelaamaan tennistä ja tanssimaan enemmän. Mutta ihan ok askelmäärä kuitenkin! J

Mutta takaisin reseptiin, kokeilkaa ihmeessä jos kaipaatte lämmikettä viileään kevätpäivään. Tämä toimii takuuvarmasti.

Höyryävä herkkulautanen


Tässä ohje
600- 1000 g naudanpaistia
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
170 g pekonia
2 rkl öljyä
Muutama sipulia
4 valkosipulin kynttä
Purkki tomaattipyreetä
Noin 3 dl punaviiniä
4 dl lihalientä tai vettä ja 3 rkl vasikan fondia
2 laakerinlehteä
4 oksaa tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria
100 g pikkusipuleita
2 rkl öljyä
Noin 200 g herkkusieniä
Kuutioi paisti ja paista niihin kaunis ruskea väri pannulla. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Laita lihapalat pataan. Huuhtele pannu vedellä ja kaada pataan.
Suikaloi pekoni, paista pannulla ja lisää pataan.
Hienonna sipuli, puolita valkosipulin kynnet ja kuullota ne öljyssä tomaattipyreen kera. Lisää pataan. Kaada joukkoon myös punaviini ja lihaliemi sekä mausteet. Kiehauta. Hauduta pataan joko hellalla taiuunissa 150 asteessa noin 2-3 tuntia.
Lisää pataan kuoritut pikkusipulit ja hauduta vielä noin tunnin ajan. Muista maistaa!
Pilko herkkusienet ja paista ne pannulla öljyssä, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää herkkusienet muiden ainesten joukkoon. Tarjoa sellaisenaan tai keitettyjen perunoiden tai riisin kera. Lisukkeeksi sopivat hyvin myös uunissa paahdetut juurekset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti