sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Lohipurilaiset hernepyreen ja jugurttikastikkeen kera


Viikonloppuisin on kiva näpertää ja syödä jotain sellaista, mitä arkena ei muuten tulisi tehtyä. Joskus tehdään ruokaa yhdessä pidemmän kaavan mukaan ja joskus taas halutaan nopeasti jotain hyvää. Tänä viikonloppuna pojat toivoivat hampurilaisia- saivat sitten lohipurilaisia hernepyreellä ja jugurttikastikkeella. Näitä oli kiva tehdä yhdessä.

Purilaisia varten tarvitset:

1 täysjyväsämpylän/ syöjä
Lohta 3 hengelle noin 400g
hyppysellisen cayennepippuria
noin 1 dl vehnäjauhoja
kourallisen parmesanjuustoa
vesikrassia tai muuta lempiyrttiäsi/ salaattia

Hernepyree
1 keskikokoinen peruna
500g pakasteherneitä
ruukullinen tuoretta minttua

Jugurttikastike ( sama kun jumalaisen granaattiomenasalaatin kanssa)
¼ dl sitruunan mehua
1 valkosipulin kynsi, hyvin pieneksi silputtuna
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl merisuolaa
1 tl kuivattuja yrttejä kuten oreganoa, rosmariinia, timjamia
vajaa 1 dl luonnon jugurttia
3 rkl oliiviöljyä

Tee jugrttikastike valmiiksi jääkaappiin odottamaan sekoittamalla kaikki ainekset yhteen.

Ota esiin tehosekoitin.

Paista sämpylät pannulla oliiviöljyn ja voin sekoituksessa niin että saavat sisäpintaansa kauniin pinnan ja hyvän maun. Voit laittaa sämpylöiden päälle foliota, että pysyvät lämpimänä tai pitää niitä lämpimässä uunissa, katso kuitenkin etteivät pääse kuivumaan liikaa.

Viipaloi peruna ja laita se kiehuvaan veteen kypsymään. Siivuta nopeasti kala sämpylän sisään sopiviksi, noin 1,5 cm viipaleiksi, ja hiero palojen pintaan suola, pippuri, cayennepippuri ja lopuksi jauhot. Tarkasta perunan kypsyys. Kun peruna on melkein kypsä, lisää joukkoon herneet ja silputtu minttu.

Tässä vaiheessa voit aloittaa kalojen paistamisen rapeiksi ja kullanruskeiksi. Kun käännät fileitä ympäri, laita päälle samalla parmesanjuustoa. Herneet ja peruna ovat varmasti tässä vaiheessa kypsiä. Valuta herneet ja perunaviipaleet ja laita ainekset tehosekoittimeen ja soseuta samettikseksi. Mausta sose haluamallasi tavalla ( esimerkiksi suolalla ja pippurilla, lorauksella valkoviiniä tai balsamicoa, sitruunalla tms. maistele ja kokeile mistä sinä pidät eniten ) itse laitoin joukkoon hiukan hyvää sormisuolaa ja lorauksen valkoviiniä.  (Tätä tehdessäni rikoin myös tehoseikoittimemme laittamalla herneet sinne liian kuumana, huomioi siis kestääkö koneesi kiehuvan kuumia aineita vai pitääkö niiden antaa ensin jäähtyä…)

Kokoa lopuksi purilaiset ja laita sämpylöiden väliin rapea kalafilee, jugurttikastike ja runsaasti verikrassia tai muuta vihreää. Nauti hernepyreen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti