Maailman helpoin, maukas ja hyvin terveellinen lisuke ruualle kun
ruualle on parsakaali alias broccoli. Parsakaali sisältää runsaasti
C-vitamiinia, folaattia, fosforia ja K-vitamiinia. Yalen yliopisto on tehnyt listan,
jonka avulla voidaan vertailla eri ruoka-aineiden terveellisyyttä. Parsakaali
sai listassa täydet 100 pistettä ( paras mahdollinen lukema) kun taas
nakkisämpylälle annettiin vaivaiset viisi pistettä…..Tykkään itse valmistaa sen
ihan simppelisti höyryttämällä ja jättämällä sen al denteksi niin, että
hampaissa narskuu mukavasti sitä rouskuttaessa. Päälle puristan usein muutaman
tipan sitruunan tai limen mehua.
Maailman syöpätutkimusrahasto julkaisi 2007 kannanoton
ravitsemuksen, fyysisen aktiivisuuden ja
lihavuuden merkityksestä syövän synnyssä ja ehkäisyssä. Kannanotossa selviää,
että ylipaino on riskitekijä monelle eri syöpätyypille. Kannanotossa selviää
myös, että ravinnolla tiedetään olevan yhteyttä syövän syntyyn ja
terveellisellä ruokavaliolla voi mahdollisesti suojata itseään monelta
syöpätyypiltä. Raportissa todetaan, että runsas vihannesten, hedelmien ja
ravintokuitujen saanti näyttäisi vähentävän mm. ruuansulatuskanavien
syöpäriskiä. Runsasta punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttöä
taas olisi syytä rajoittaa, sillä niiden runsaalla käytöllä ja suolistosyövällä
on todettu olevan yhteys. Ruokavalion tulisi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja
terveyden edistämisen kannalta ylipäätään sisältää runsaasti antioksidantteja
ja vitamiinejä, kuten C,-D ja E-vitamiinejä, karotenoideja, flavonoideja ja
seleeniä.
Parsakaalin sulforafaanilla uskotaan olevan voimakas syöpää
ehkäisevä vaikutus. Antioksidantteihin kuuluva sulforafaani parantaa solujen
kykyä suojautua vaurioilta. Sen sanotaan myös estävän sairaita soluja
jakautumasta ja siten jarruttavan syöpäkasvaimen kasvua.
Kanadalaisten syöpätutkijoiden mukaan on olemassa paljon
yksittäisiä ruoka-aineita, joilla näyttäisi olevan syövän kehitystä estäviä tai
hidastavia vaikutuksia. Näistä muutamia mainitakseni parsa-ja ruusukaali,
tomaatti, marjat ja viinirypäleet ja vihreän teen katekiinit, mistä postasinkin
jo aiemmin. Näillä mainituilla ruoka-aineilla on todettu olevan monia
terveyshyötyjä, joten niiden lisäämiseen ruokavalioon on monia hyviä syitä.
Kaunista
pakkaspäivää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti