lauantai 29. joulukuuta 2012

Lohta, kookosriisiä ja vihreää lisuketta pienellä potkulla


Joulua on nyt juhlittu kaikenlaisilla kokoonpanoilla ja nyt suunnataan katse uuteen vuoteen.  Jouluruokien parhaimmistoa tänäkin vuonna olivat äidin ja isän loihtimat kalat. Oli graavattua siikaa, konjakki-lime-marinoitua lohta, marinoitua kuhaa ( ensimmäistä kertaa joulupöydässä ja uusi suosikki!) erilaisia sillejä, mätiä, itse tehtyä leipää….pöytä oli niin täynnä jo alkupaloja ettei kalkkunalle ja laatikoille jäänyt juurikaan tilaa, huh mikä määrä ruokaa! Ruokailun jälkeen katseltiin pienten ( ja vähän isompienkin) riemua pakettien parissa. Ihana joulu!   Ensi vuonna taas uudestaan :)

Tapania juhlistettiin ystävien kanssa illallistamalla. Koska jouluruokia oli syöty niin että napa paukkuu, päätin valmistaa meille jotain ihan erilaista- Intialaista kanacurryä. Maistui jouluruokien jälkeen mainiolta !

Vuoden viimeisen lauantain kunniaksi kokkasin tänään herkkuaterian, mihin tuli lohta, vihreää teetä ja kookosriisiä vihanneslisukkeen kera. Aterian juju oli tuossa kielen mukanaan vievässä vihanneslisukkeessa. Teen varmasti uudestaankin! Lisuketta voi mainiosti syödä myös lihan tai jonkun toisen kalan kanssa, tai ihan pelkästäänkin jos iskee himo vihreään :)

Tässä resepti:
Lohta (  noin 120g per syöjä)
2 pussia vihreää teetä
Suolaa ja pippuria

Riisi
1 tlk kookosmaitoa
saman verran basmatiriisiä
puolikas sitruuna

Vihanneslisuke
½-1 tuore punainen chili
Peukalon kokoinen pala inkivääriä
1 tl misojauhetta
nippu tuoretta korianteria
puolikas sitruuna
2-3 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
1 tl hunajaa
200 g sokeriherneen palkoja
200g parsakaalia
200g vihreitä papuja
limetti

Kaada lohifileiden päälle vihreä tee, hiero pintaan suolaa ja pippuria. Aseta lohet pannulle paistumaan nahkapuoli alaspäin.
Valmista riisi. Kaada tölkki kookosmaitoa, tölkki basmatiriisiä ja tölkki kiehuvaa vettä kattilaan ja keitä 10 minuuttia. Voit halutessasi lisätä joukkoon hyppysellisen suolaa.
Pilko inkivääri, chili, korianteri ja laita tehosekoittimeen. Lisää joukkoon myös miso, soija,hunaja, puolikas sitruuna, limetti ja noin 0,5-1 dl vettä ja sekoita kastike valmiiksi. Keitä Sokeriherneet, parsakaali ja vihreät pavut al denteksi ( 2-3 min riittää mainiosti)

Voit asettaa valmiin riisin tarjoiluastialle ja nostaa kalat riisipedille. Vihannekset valmistuvat nopeasti, aseta ne omalle tarjoiluastialleen ja kaada tehosekottimesta kastike niiden päälle. Kastiketta voi pirskoitella myös kalavadin päälle. Koristeeksi kalojen ja vihreiden päälle voi ripotella vielä tuoretta korianteria ja raastettua limen kuorta.
Olin kastikkeesta niin innoissani että aion jatkossa yhdistää sitä vaikka mihin potkua antamaan. Inkivääri- chili-hunaja- yhdistelmä toimii aina, nam!



Resepti: Jamie Oliver

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti