Huomenta! Sateinen aamu starttasi lempeästi chai latten avulla.
Sen jälkeen venyttelin kropan hereille ja johan taas kaikki näyttää synkästä
säästä huolimatta valoisammalta.
Tiesittekö, että tee on veden jälkeen maailman
suosituin juoma. Maailmalla sanotaan juotavan joka sekunti noin 15 000
kupillista teetä! Olen itse suuri teen ystävä ja on ollut kiva huomata, että
kahviloissa ja ravintoloissa on ruvettu panostamaan myös erilaisiin
teelaatuihin ainaisen kahvin lisäksi. Kaapeistani löytyy aina vähintäänkin
kymmentä eri teelaatua. Yritän vakuuttaa
miehelleni, että kaikille niistä on eri aikansa ja tarkoituksensa- jonkun on tarkoitus piristää, toisen
kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kolmannen rauhoittaa yöunille.
Tee valmistetaan teepensaan nuorista versoista. Kaikki kolme teen
päätyyppiä- vihreä, musta ja oolong- valmistetaan samasta teepensaasta, mutta
teelaatujen valmistuksessa teelehdet käsitellään eri tavoin. Samasta
alkuperästään huolimatta musta ja vihreä tee ovat kemialliselta
koostumukseltaan täysin erilaisia. Iso osa vihreistä teelaaduista valmistetaan
vielä tänäkin päivänä käsityönä. Vastapoimitut teelehdet paahdetaan nopeasti
höyryssä, mikä pysäyttää nopeasti entsyymitoiminnan, jolloin pystytään
säilyttämään lehden alkuperäinen väri. Jäähdytetyt ja kuivatut lehdet rullataan
pieniksi palloiksi, jolloin lehtisolukot rikkoutuvat ja aromit vapautuvat. Lopullisessa kuivatuksessa lehtiä rullataan
aina vaan pienemmiksi, kunnes ne lopulta saavat neulamaisen muodon. Mustan teen
tuotannossa taas lehtien annetaan nahistua lämmössä, jonka jälkeen ne rullataan
ja lehtien annetaan fermentoitua, jonka aikana polyfenolit muuttuvat tummiksi
pigmenteiksi. Mustan teen valmistuksen aikana teelehtien sisältämien
hyödyllisten polyfenolien rakenne muuttuu täysin niiden hapettuessa, jolloin
menetetään iso osa niiden mahdollisesta syöpää torjuvasta vaikutuksesta. Kolmas
teelaji- oolong, on valmistustavaltaan ja terveysvaikutuksiltaan mustan ja
vihreän teen välimuoto.
Mikä sitten tekee vihreästä teestä terveellistä? Teelehtien
painosta suuri osa on polyfenoleihin kuuluvia katekiinejä, joiden ansiosta
teetä pidetään mahdollisena syöpää ehkäisevänä juomana. Vihreä tee erityisesti sisältää useita eri katekiinejä, joista
epigallokatekiinigallaattin uskotaan olevan merkittävin syöpää ehkäisevä
katekiini. Vihreän teen katekiinipitoisuuksiin vaikuttavat huomattavasti
sen kasvupaikka, kasvuolosuhteet ja korjuuajankohta. Myös teen juoja voi
vaikuttaa teen antioksidanttimäärään. Asiantuntijoiden mukaan alle viiden
minuutin haudutuksessa irtoaa vain noin 20% siitä katekiinimäärästä, mikä olisi
mahdollista saavuttaa kun teetä haudutetaan 10 minuuttia. Maltetaan siis antaa
teen hautua rauhassa, jotta siitä saadaan kaikki mahdolliset terveystehot.
Eilen maistui vihreä tee |
Rentouttavia teehetkiä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti